מה עושה הכלב שלך כשהוא לבד בבית? על חרדת נטישה בכלבים
האם כלבכם לא מפסיק לנבוח מהרגע שעזבתם את הבית?
האם בהיעדרכם הוא נוהג להרוס חפצים בבית, לגרד קירות ודלתות או להשאיר שתן וצואה ברחבי הדירה על אף שהינו מחונך לצרכים?
חרדת נטישה אינה מצב פסיכולוגי הקיים רק בקרב בני אדם – גם כלבים רבים סובלים מחרדת נטישה.
מדוע הכלב חרד ואיך מטפלים בחרדת נטישה אצל כלבים?
אולי גם לכם זה קרה: הכלב מתנהג למופת כשאתם בבית, אך בשעות בהן הוא נשאר לבד התנהגותו משתנה לגמרי מזו המופגנת בנוכחותכם. ההתנהגות החריגה המופיעה רק כשהכלב לבד יכולה להיות:
• יללות ונביחות ממושכות ומונוטוניות כקריאה לעזרה
• הרס חפצים ורהיטים בבית
• הרס באזור פתחי הבית השונים (למשל גירוד דלתות וחלונות, אכילת משקופים וכו')
• עשיית צרכים במקומות שונים בבית
אפשר וכדאי לטפל בבעיות חרדת נטישה בכלבים – טיפול זה ישפר הן את איכות חיי הכלב, ויסיר ממנו את הסבל, הלחץ והחרדה שהם מנת חלקו, וכן את איכות חייכם כבעליו.
למה הכלב חרד?
הכלבים במהותם הם חיות להקה, בעלי חיים חברתיים, הנקשרים מאוד לבעליהם. עם היעדרו של הבעלים, הם נותרים לבד ועלולים להיכנס ללחץ נפשי, שיכול להתפתח לכדי חרדת נטישה. זוהי תופעה השכיחה יותר בקרב כלבים שאיתרע מזלם לעבור מבית לבית, שננטשו על ידי בעלים קודמים, או שאומצו ממוסדות כמו תחנות הסגר ומכלאות כלבים. הפחד לאבד את הבעלים ולהינטש על ידו יוצר התקף חרדה כשהכלב נשאר לבד בבית, וגורם להתנהגות שתוארה לעיל.
חשוב להדגיש: הכלב מתנהג כך בהיעדרכם לא מכיוון שהוא "כלב רע", או כי הוא כלב בעייתי שאינו ניתן לאילוף, אלא מכיוון שהוא מגיב במצוקה מתוך חרדת נטישה. על כן, במקום להרים ידיים לגביו, לנזוף בו או למסור אותו, כדאי לטפל בבעיית חרדת הנטישה, להרגיל אותו להישאר לבד בעזרת טיפול התנהגותי המשולב לעתים בטיפול תרופתי, וכך לשפר את איכות חייכם ביחד.
איך יודעים אם הכלב סובל מחרדת נטישה?
כדי לקבל הצצה טובה יותר על התנהגותו של הכלב בהיעדרכם כדאי לצאת מהבית לזמן קצר ולהשאיר מצלמה פועלת (אפילו של הטלפון הסלולארי) כדי לעקוב אחר מעשיו. רואים שהכלב חסר מנוחה וחרד? שהוא משתולל או נובח שוב ושוב? מתרוצץ חסר מנוחה ברחבי הבית? זה הזמן לגשת אל מרפאה וטרינרית לאבחון ולטיפול בבעיה.
צעדי טיפול בבעיית חרדת נטישה בכלבים
התחילו מביקור אצל וטרינר – זאת בכדי לבצע בדיקה גופנית על מנת לשלול את האפשרות שבעיה רפואית גורמת להתנהגות הכלב.
עיקר הטיפול הוא שינוי התנהגותי בהתייחסות לכלב, כדי להרגיל אותו להישאר לבדו וכדי למנוע יצירת תחושת תגמול חיובי אצל הכלב כשהתנהגותו שלילית. במקרים מסוימים ניתן ורצוי לשלב טיפול תרופתי פשוט במקביל לטיפול ההתנהגותי.
להלן מספר צעדים שניתן לבצע:
- אפשר להגדיל את טווח הזמן שהכלב נשאר לבד בבית בצורה הדרגתית – לצאת לזמן קצר משל כחצי דקה ולחזור תוך דקות ספורות, או אפילו להיכנס לחדר ולסגור את הדלת לזמן מה, כדי להרגיל את הכלב להיות יותר עצמאי ופחות תלותי. "חשיפות חוזרות" שכאלו, שמשכן עולה בהדרגה לפי הסתגלות הכלב, יכולות לעזור מאוד.
- אם הכלב מגלה התנהגות חריגה ו/או לחץ כבר בעת ההכנות ליציאה, נסו להבין מהו הטריגר שגורם לו להבין שאתם עוזבים – הסימן שגורם לו להבין שאתם עומדים לעזוב. למשל, אם אתם מכבים את המזגן, מסדרים את התיק ליציאה, מפעילים את מכונת הקפה וכו'. לאחר שמצאתם את הטריגר, נסו ללמד את הכלב לא לקשר בין אותו מעשה לבין עזיבת הבית: אם למשל מדובר בסידור התיק, גשו מעת לעת אל התיק גם כשאינכם מתכוננים לצאת, סדרו אותו ואז חזרו לשגרתכם בבית.
- אל תהפכו כל יציאה מהבית לדרמה עתירת פינוקים ותשומת לב – צאו מהבית ללא הכנה ממושכת, בשקט ובמהירות, ללא לחץ או הפגנת סימני חשש ודאגה לגבי הכלב. כנ"ל לגבי חזרתכם. שבתם הביתה? אל תהיו נלהבים מדי. תנו לכלב להירגע, ואל תתנפלו עליו בתשומת לב רבה או תוציאו אותו מיד לטיול – תנו לו לחזור לעצמו לפני שתחלו בפעילות משותפת.
- כדאי לא לעזוב מיד אחרי התעסקות עם הכלב – רווחו (לפחות חצי שעה) בין תום המשחק, הטיול, ההאכלה וכו' שלפני עזיבתכם לבין היציאה מהבית.
- אל תכעסו ותצעקו על הכלב אם בשובכם גיליתם שוב הרס, שתן או צואה – אין זה עוזר לטיפול בחרדת הנטישה של כלבכם.
- השאירו תעסוקה לכלב בהיעדרכם – למשל צעצוע חכם, שבו מוסתר חטיף שעל הכלב להוציא, יכול להעסיק אותו זמן רב ולהסיח את דעתו.
- הכנסת כלב נוסף לבית – במידה וקיימת בידכם האפשרות, הדבר מקל מאוד על הכלב החרד. מומלץ להתייעץ עם הווטרינר המטפל בנושא זה.
בחלק מהמקרים התערבות תרופתית של תרופות נוגדות חרדה עשויה להביא לתוצאות חיוביות ביותר. התרופות מהוות טיפול משלים לטיפול ההתנהגותי להשגת תוצאות טובות יותר בקלות רבה יותר.
אולי יעניין אתכם גם מאמר בעניין – תולעת הפארק