שפעת חתולים
עם בוא החורף, הגיע הזמן לדבר על שפעת חתולים – מה עושים כשהחתול מצונן, משתעל ומראה סימני מחלה דמויי שפעת?
המונח "שפעת חתולים" עשוי להפתיע: באמת? האם גם חתולים סובלים ממחלת החורף האנושית המוכרת?
למעשה אין מחלה אחת ששמה המקצועי הינו שפעת חתולים. הכוונה היא בעצם למספר בעיות ומחלות בדרכי הנשימה העליונות אצל חתולים, שבאות לידי ביטוי בתסמינים שחלקם דמויי שפעת, ומכאן השם. מחלות בדרכי הנשימה העליונות תוקפות לרוב חתולים בעלי מערכת חיסונית חלשה – גורים, מבוגרים מאוד וכאלו הסובלים ממחלות כרוניות.
מהם הגורמים לשפעת חתולים?
מחלות חתולים בדרכי הנשימה העליונות נגרמות לרב ע"י שני וירוסים עיקריים – קליצי ווירוס ווירוס ההרפס כאשר לעיתים הם גורמים לזיהום משולב. פעמים רבות חיידקים כמו בורדטלה וכלמידיה מנצלים הזיהום הויראלי הראשוני ותוקפים גם הם.
המחלה מדבקת בין חתול לחתול ומועברת בהפרשות השונות כגון רוק, צואה, נזלת. הנגיפים מסוגלים לשרוד בסביבה החיצונית ולכן גם קתתכן הדבקה דרך קערות מים ומזון משותפות, מצעים וכו. סיכויי ההדבקה גבוהים יותר במקומות מרובי חתולים (פנסיונים, תחנות האכלה וכו').
תסמיני שפעת חתולים
חלק מהתסמינים האפשריים אכן מזכירים את השפעת המוכרת לכולנו, למשל: התעטשויות, נזלת, הפרשות מהעיינים והאף, חולשה כללית, שיעול או צרידות, חוסר תיאבון, קשיי נשימה ודיכאון. מצבו של חתול שלא יטופל עלול להחמיר לכדי כיבים בעיניים ובפה, נזק חמור בעיניים, או דלקת ריאות, ואפילו למוות.
היות והמחלה יכולה להתפשט לדרכי הנשימה התחתונות ולהתפתח לנזלת כרונית, חשוב להביא את החתול למרפאה וטרינרית לטיפול מיד עם תחילת הופעת התסמינים.
נגיף הקליצי:
גורם לכיבים בחלל הפה המקשים על אכילה ובליעה, לעיתים עלול לגרום לצליעה וחם.
נגיף ההרפס:
גורם לכיבים בעיניים, נזלת והפרשות עיניים ואף.
חיידק הכלמידיה:
עיניים מודלקות ומפרישות בעיקר וסימנים דמויי שפעת.
חיידק הבורדטלה:
סימנים דמויי שפעת עם נטייה להתפשטות לדרכי נשימה תחתונות, דלקת ריאות קשה ומוות.
אבחון המחלה
במרפאה הווטרינרית ייבדק החתול, ולפי התסמינים שהוא מציג ותוצאות בדיקות המעבדה יהיה אפשר לאבחן את המחלה וחומרתה, ולהמליץ על טיפול מתאים.
טיפול בשפעת החתולים
כחתול הסובל מזיהום נגיפי חייב לקבל טיפול תומך לפי הסימנים הקליניים שהוא מציג במטרה להקל עליו ולמנוע התדרדרות נשימתית.
יש לבודד את החתול החולה מחתולים אחרים כדי למנוע הדבקה. יש לדאוג שהוא ינוח ויתאושש, תוך ניקוי ההפרשות מהאף ומהעיניים. מאחר והמחלה מלווה לעתים בחוסר תיאבון, יש לספק מזון רטוב וריחני שיקל על החתול לאכול – למשל טונה (רצוי במים ולא בשמן).
הטיפול התרופתי מתמקד בטיפול תומך בתסמינים, אנטיביוטיקה במידת הצורך, טיפות עיניים וכו'. אם שפעת החתולים גרמה להתייבשות חמורה, ימליץ הווטרינר על מתן נוזלים והזנה.