נגיף הכשל החיסוני בחתולים (FIV)
FIV – Feline Immunodeficiency Virus: הוא נגיף נפוץ מאוד בחתולים המכונה גם "נגיף האיידס של החתולים".
על אף הדמיון ל-HIV (וירוס האיידס של בני האדם), הוא אינו מדבק לנו כלל ופוגע אך ורק בחתולים.
הנגיף גורם לחתול לכשל חיסוני החושף אותו לפגיעה על ידי מחלות וזיהומים שונים עד לסוף הבלתי נמנע.
דרכי הדבקה
ה-FIV מועבר לרוב בנשיכה, כאשר הנדבקים העיקריים הם חתולים זכרים שאינם מסורסים, המדביקים אחד את השני במהלך קרבות על טריטוריה ונקבות מיוחמות.
הנגיף יכול להיות מועבר גם בדרכים אחרות כגון ליקוק, העברה תוך רחמית, הנקת חלב ומגע מיני.
שלבי המחלה
- השלב האקוטי – מספר שעות לאחר ההדבקה החתול עלול לפתח חום, חוסר תיאבון, דיכאון, שלשול. השלב הזה קצר, וברוב המקרים הבעלים כלל אינם מבחנים בו.
- השלב התת קליני – החתול נושא את הנגיף בגופו, אך כלפי חוץ נראה בריא ומתנהג כרגיל. שלב זה עשוי להימשך מספר שנים.
- השלב הכרוני – ירידה במשקל, הופעת מחלות וסימנים שונים. כיבים וזיהומים (הכשל החיסוני הפעיל) בחלל הפה, דלקות עיניים, זיהומי עור, בעיות במערכת הנשימה ועוד – עד לשלב הסופני.
אבחון FIV בחתולים
ניתן לאבן את נגיף ה-FIV בבדיקת דם יעודית שתילקח על ידי הוטרינר המטפל. יש לקחת בחשבון כי במידה שהתשובה שלילית, לעיתים, כדאי לחזור על הבדיקה בטווח של פרקי זמן שונים על מנת לוודא שהתוצאה אכן שלילית.
החתול שלך אובחן כסובל מ-FIV מה עושים?
- חשוב! על מנת למנוע הדבקה של חתולים נוספים יש למנוע מהחתול לצאת החוצה מהבית ולהימנע מאימוץ חתולים נוספים. השארתו של החתול בבית תפחית גם את חשיפתו של החתול לזיהומים וגורמים מדבקים אחרים.
- לא ניתן להיפטר מהוירוס ברגע שהחתול נדבק. יחד עם זאת, צריך לזכור כי השלב התת-קליני עשוי להימשך שנים ללא פגיעה באיכות חיי החתול.
- מומלץ להתייעץ עם הוטרינר המטפל לגבי הרגלי תזונה, שיחזקו את החתול, ושגרת חיסונים וטיפולים מונעים במטרה לשמור על בריאותו ככל הניתן.
האם ניתן למנוע הדבקה ב-FIV?
קיים חיסון נגד נגיף ה-FIV, אך הוא אינו יעיל כנגד כל הזנים ולכן יעילותו מוטלת בספק.
הדרך הטובה ביותר למניעת הדבקה היא לשמור על החתול בתוך הבית ולמנוע ממנו מפגש עם חתולים זרים. סירוס מפחית את הסיכוי להתפתחות של עימותים וקרבות עם חתולים אחרים.
אולי יעניין אותך גם:
חתלתלת – מניעה היא הטיפול הטוב ביותר