הפרעת גדילה בכלבים
הפרעת גדילה הינה מחלת עצמות המופיעה בקרב גורי כלבים מגזעים גדולים בדרך כלל, בשלבי הגדילה. עדיין לא הובהר מהו מקורה של מחלת גדילה זו.
הפרעת גדילה בכלבים Hypertrophic osteodystrophy
המחלה יכולה להופיע החל מגיל חודשיים ועד שנה וחצי, ונפוצה יותר בקרב זכרים והיא נודעת בשם: Hypertrophic osteodystrophy (להלן בקיצור HOD)
מי עשוי להיפגע מהפרעת גדילה HOD?
המחלה, כאמור, תוקפת בעיקר גזעי כלבים גדולים וענקיים, ובמיוחד בוקסר, רועה גרמני, דני ענק, ויימרנר וסטר אירי, ומופיעה לרוב בגילאי חודשיים עד שבעה חודשים.
למה גורמת מחלת גדילה בכלבים HOD?
המחלה פוגעת בעצמות, ומאופיינת בזרימת דם חלשה לעצם, דלקות והתנפחות, בעיקר בקצוותיהן של העצמות הארוכות – דבר הגורם למופע של צליעה. כמובן, הפרעת גדילה בכלבים זו גורמת לכאב לגור, צליעה ולפעמים סירוב ללכת.
איך מאבחנים הפרעת גדילה בכלבים של HOD?
הסימן המובהק הוא צליעה, אך לעתים זו תלווה בתסמינים נוספים, כדוגמת: חוסר תיאבון, חום, שלשול וכו'. אם גור הכלבים צולע, כדאי לגשת למרפאה וטרינרית לבדיקה ולאבחון. הצליעה יכולה להופיע, להיעלם ושוב לחזור.
בבדיקת וטרינר בודקים קודם כל פיזית את הגור – ומגלים את הנפיחות ברגל הצולעת. לפעמים נראית נפיחות בעצמות נוספות של הכלב, למשל בצלעות או בלסת. הדרך הטובה ביותר לאבחן הפרעת גדילה בכלבים HOD היא בצילומי רנטגן: בהם נראים בבירור הבעיות בעצמות הכלב, כמו חוסר האחידות בבניית העצם ואובדן רקמת העצם. אם הצליעה רק החלה, ייתכן שעדיין מוקדם לראות שינויים רדיולוגיים בצילומי הרנטגן הראשונים. בדיקת דם גם היא נדרשת על מנת לשלול מחלות אחרות בעל מופע דומה, ולרוב היא תראה ערכים תקינים.
מה גורם למחלת גדילה Hypertrophic Osteodystrophy?
למען האמת, הגורם למחלה עדיין בגדר מסתורין. ישנן השערות רבות בנושא, ממתן חיסון, דרך וירוס מחלת הכלבלבת ועד סיבות אוטואימוניות או עקב סוג התזונה. יש לומר שכל זאת בגדר השערה ולא נמצא קשר מוכח בין חיסונים למחלה זו, ועל כן אל תוותרו על חיסונים לגור בריא – הם חשובים ביותר כדי לשמור על בריאותו. אם התגלה שהגור סובל מהפרעת גדילה בכלבים HOD, ישנם וטרינרים שימליצו לדחות את המשך החיסונים עד להחלמה, אך לא בהכרח, וגם בכפוף למצב ולגיל הגור.
איך מטפלים בהפרעת גדילה בכלבים HOD?
הטיפול הוא טיפול תומך, במקביל למעקב וטרינרי כדי לראות את השינויים בעצמות הגור: טיפול נגד כאבים, מתן נוגדי דלקת, ואם יש בעיות משניות כתוצאה מהפרעת הגדילה אז מטפלים גם בהם (אנטיביוטיקה אם נוצרה דלקת גם בריאות, הזנה ומתן נוזלים במקרה של סירוב לאכול וכו'). אין טיפול ספציפי למחלת גדילה בכלבים HOD.
בדרך כלל המחלה תחלוף עם הזמן באמצעות הטיפול התומך, אבל חשוב לבצע מעקב הכולל צילומי רנטגן תקופתיים כדי לוודא זאת.
אולי יעניין אתכם גם מאמר בנושא של: מכת חום והתייבשות כלבים