הרעלת שוקולד בכלבים ובחתולים
שוקולד, אותו חטא מתוק שאהוב על רבים, הינו ממתק ופינוק עבורנו – אך עשוי להיות גזר דין מוות עבור חברינו על ארבע, בעלי החיים.
אכילת שוקולד הינה מסוכנת לכלבים ולחתולים, ולכן גם אם הם מפזזים ומכרכרים סביבכם בשעת אכילת הקינוח, אל תתפתו "לפנק" אותם בטעימה, שעלולה לגרום להם להרעלת שוקולד.
למה בעצם שוקולד מסוכן לכלבים ולחתולים?
בפולי הקקאו, מהם מפיקים את השוקולד, מצויה תרכובת אורגנית בשם תאוברומין, וכן תרכובת דומה אחרת ויותר מוכרת שגם היא מזיקה לכלבים – קפאין. שני החומרים הללו מעוררים ומגרים את מערכת העצבים (כולנו יודעים למשל שהקפאין בקפה מעורר).
גופם של כלבים וחתולים אינו מפרק את החומרים הללו באותה מהירות ויעילות כבני אדם, ועל כן החומרים נמצאים בגופם לפרק זמן ארוך בהרבה תוך גירוי מערכת העצבים וגרימת הרעלה שאם אינה מטופלת עשויה להיות קטלנית.
שוקולד – חתולים לעומת כלבים
למזלם של החתולים, הם אינם חובבי מתוק ולכן פחות מתפתים לאכול שוקולד.
לעומת זאת כלבים ינסו "לחסל" חבילת שוקולד, עוגת שוקולד, אבקת קקאו וכו' שהושארו בהישג יד בהיסח דעתם של בעליהם, וכך הם עשויים לאכול כמות גדולה שתגרום להרעלת שוקולד.
מריר מסוכן יותר משוקולד רגיל
אגב, בשוקולד מריר, שנחשב שוקולד טהור יותר (עם אחוז מוצקי קקאו גבוה יותר), יש הרבה יותר תאוברומין משוקולד חלב, ולכן הוא יותר מסוכן לכלבים ולחתולים – ורמת הסיכון עולה ככל שאחוז מוצקי הקקאו בו גבוה יותר.
מהם התסמינים להרעלת שוקולד בכלבים ובחתולים?
התסמינים מושפעים מהיחס בין משקל גוף החתול או הכלב לבין כמות התיאוברומין שהיה במזון אותו אכלו. תסמינים אפשריים להרעלת שוקולד:
- הקאות
- שלשולים
- מתן שתן תכוף
- היפראקטיביות
- נשימה כבדה ומהירה
- דופק מהיר
- הפרעות ואי סדירות בקצב הלב
- רעד, פרכוסים ועוויתות
- מוות
סימנים פיזיים שכאלו להרעלת שוקולד יכולים לצוץ החל משעה לאחר צריכת השוקולד, אבל גם שעות רבות מאוחר יותר בשל זמן הפירוק הארוך מאוד של התאוברומין בגוף החיה.
אל תקלו ראש ואל תתעלמו
אם גיליתם או שיש לכם חשש שהחתול או הכלב אכל שוקולד או קקאו, כדאי להתייעץ מיד עם וטרינר בנושא שכן טיפול מהיר הינו חיוני.
כדאי ליידע את הווטרינר בדיוק מה אכל החתול או הכלב, אם הדבר ידוע לכם (אם יש עטיפה של השוקולד המדובר כדאי להביא אותה), כדי שיהיה אפשר להעריך מה כמות התאוברומין לה הם נחשפו.
איך מטפלים במרפאה הווטרינרית במקרי הרעלת שוקולד בחיות מחמד?
למרבה הצער אין שום נוגדן או תרופה להרעלת שוקולד. לכן הטיפול בהרעלת שוקולד הוא ניסיון למנוע את המשך הספיגה של החומרים הרעילים והוצאתם מגוף בעל החיים, כאשר בחירת הדרך לעשות זאת תלויה במצב בעל החיים, תסמיני ההרעלה, כמות השוקולד בהתאם למשקל גוף בעל החיים והזמן שעבר מאז אכילת השוקולד.
טיפולים אלו יכולים להיות, למשל, גירוי שנועד לגרום להקאה, שטיפת קיבה, טיפול בפחם פעיל (לספיגת רעלים).
בנוסף, לפי הערכת הווטרינר יינתנו טיפולים עבור הסימפטומים של הרעלת השוקולד, כדוגמת מתן נוזלים לווריד למניעת התייבשות (שעשויה להיגרם כתוצאה מההקאות והשלשולים), זריקות הרגעה, מתן תרופות לטיפול בתסמינים שונים (למשל תרופות להורדת לחץ דם, תרופות נגד פרכוסים, תרופות להסדרת קצב הלב וכו').
חבל על הזמן…
חשוב מאוד: הזמן הוא קריטי עבור סיכויי הכלב להחלים מהרעלת שוקולד! פנו אל מרפאה וטרינרית במהירות האפשרית.
איך מונעים הרעלת שוקולד בכלבים ובחתולים?
התשובה הפשוטה היא: לא להאכיל את בעלי החיים בשוקולד ובמאכלים המכילים שוקולד או קקאו. אך כפי שהוסבר קודם, בעוד חתולים פחות מועדים לאכילת שוקולד, כלבים עשויים לאתר שוקולד בבית ולחסלו מבלי שתשימו לב. לכן אם יש לכם חיות מחמד הרחיקו שוקולד ומוצריו מהם – שימו אותם במקום בטוח, הרחק מהישג ידם, ושימו לב לנושא אם בעת אירוח או מסיבה בבית ישנן עוגות שוקולד על השולחן.
לעוד מאמרים מקצועיים הקליקו כאן