תולעת הפארק – שם נחמד למחלה איומה
מאת: ד"ר שרון גונן – רופאה וטרינרית, מרכז וטרינרי רפואי כפר יונה
כבעלים של כלב השומע את השם "תולעת הפארק" מה עולה בדמיוננו?
תולעת נחמדה?
פארק ירוק?
"מעולם לא נתקלתי בתולעים בפארק", "הכלב שלי חי בכלל בבית ולא מטייל בפארקים", "הכלבה שלי כבר קיבלה כדור נגד תולעים"…
אז בואו נעשה קצת סדר
תולעת הפארק אינה תולעת נחמדה כלל!
זו תולעת הנפוצה לרוב בפארקים וגינות ציבוריות בהן מסתובבים כלבים אך יכולה לחדור בקלות גם לחצר הבית או הבנין שלכם (מייד נסביר כיצד). תולעת זו אינה קשורה לתולעי המעיים הנראים לרוב בצואת כלבכם ומטופלים בכדורים.
תולעת הפארק, הנקראת בשמה המדעי "ספירוצרקה לופי", הנה תולעת קטלנית החודרת לגוף הכלב ופוגעת לרוב בוושט, אבי העורקים ו/או עמוד השדרה. הפגיעה באיברים אלו עלולה להסתיים במוות.
איך נדבקים?
זחלי תולעת הפארק נמצאים בגופן של חיפושיות זבל. חיפושיות אלו ניידות ונפוצות בפארקים ציבוריים כמו גם בגינת ביתנו. הכלב בולע חיפושית נגועה במהלך ליקוק או ריחרוח צואת כלב אחר וכך נדבק בתולעת.
הזחלים משתחררים מהחיפושית בקיבת הכלב, עוברים וחודרים את דופן הקיבה ונודדים לוושט שם הם הופכים לתולעים בוגרות. במהלך התהליך מתחפרות התולעים בדופן הוושט ויוצרות מעין מסות/גידולים סביבן.
מסות אלה, כאשר מופיעות בדופן הושט, עשויות להפריע ולחסום מעבר מזון בוושט ובשלב מאוחר יותר עשויות אף להפוך לגידולים ממאירים. לעיתים מתבלבלים הזחלים בניווט ומגיעים בטעות לאבי העורקים. ניסיון של זחל לחדור דופן של אבי העורקים עשוי להסתיים בדימום פנימי ומוות פתאומי של הכלב.
לאחר שהתולעים בגרו בדופן הוושט, הן מטילות ביצים המופרשות עם צואת הכלב. צואה זו נאספת ונאכלת ע"י חיפושיות הזבל וכך למעשה מופצת המחלה.
סימני ההדבקה
• סימני ההדבקה בתולעת הפארק הנם:
• על פי רוב הקאות
• קשיים בבליעת מזון
• ריור מוגבר
• כאבי גב
• צליעה
• ולעיתים אף מוות פתאומי לאחר דימום מאבי העורקים
הטיפול בתולעת הפארק
חשוב להבין! לא קיים חיסון נגד "תולעת הפארק"!
הטיפול הניתן במרפאות הוטרינריות הנו טיפול מונע בלבד, שמטרתו השמדת התולעים במקרה הדבקה ואינו מהווה חיסון נגד המחלה .
גם לאחר ההדבקה ובעיקר במקרים בהם היא מתגלה בשלביה הראשונים ניתן להעניק טיפול ולהציל את חיי הכלב. יחד עם זאת, עכב הסיכונים הכרוכים בהדבקות במחלה וסכנת החיים המוחשית כמו גם העובדה כי פעמים רבות לא ניתן לזהות הדבקה עד לשלבים מתקדמים, מומלץ להביא את הכלב לפחות אחת ל-3 חודשים למרפאת הוטרינר על מנת שיקבל זריקה נגד תולעת הפארק.
אנא הקפידו על מתן הזריקה נגד תולעת הפארק במועד המתאים – בריאות כלבכם בידכם.
אולי יעניין אתכם גם מאמר בנושא של: עקיצת עכביש ששן חום בכלב
צרו קשר לייעוץ ובואו להיבדק ד"ר שרון גונן וצוות המרפאה 073-78-78-703