מהו טוקסופלזמה?
טוקסופלזמה גונדי Toxoplasma gondii הוא טפיל מסוג חד תאי פְּרוֹטוֹזוֹאָה (Protozoa) שעלול להדביק ואף לפגוע בבעלי חיים שונים (בעלי דם חם – למשל יונקים או בעלי כנף) וגם, לצערנו, בבני אדם.
יש לכם חתול ביתי?
ובכן יש לדעת כי חתול הוא המארח / המאחסן הראשי של טוקסופלזמה – כלומר החתול הביתי שלכם יכול להוות נשא לטפיל זה.
הצורה המדבקת של הטפיל, הנקראת אאוציסטות קיימת בצואה של חתולים ובמערכת העיכול שלהם.
הדבקה בטפיל עשויה לקרות על ידי בליעה (בטעות) של חול או אדמה או מים שנמצאו כמזוהמים עם צואת חתולים נגועה – כמו למשל ארגז חול בגן ילדים בו חתולים עושים צרכיהם (לכן חשוב לוודא שהגננות מכסות ארגזי החול בגן בסיום כל יום).
ממחקרים נמצא כי רוב מקרי ההדבקה של בני אדם בטוקסופלסמה קורים דווקא בעקבות אכילת בשר נא שלא בושל היטב (זוכרים? גם בקר יכול להוות נשא של הטפיל).
ודווקא מקרי הדבקה מצואת חתולים קורים לעיתים הרבה יותר רחוקות.
הריון וחתולים – למה רצוי שאשה בהריון לא תנקה את ארגז הצואה של החתולים?
הסכנה והחשש בכל מה שקשור לעניין טוקסופלזמה ונשים בהריון הוא מהדבקה שנקראת: "העברה מולדת".
מדובר על סיכון פוטנציאלי ממשי שבו אישה הנמצאת בהריון נדבקת בטפיל הטוקסופלזמה בפעם הראשונה וכך יכול הטפיל לעבור חלילה לעובר.
מצב כזה ידוע גם בשם: "טוקסופלזמה מולדת".
מצב זה עשוי חלילה לגרום לבעיות התפתחותיות לתינוק ולסכן ההריון.
מהן פעולות המנע וכללי הזהירות למניעת הדבקת אישה הריונית?
מניעה ככל שניתן:
מומלץ לפטור לחלוטין אישה הריונית ממגע עם ארגז החול של החתול הביתי ולמנות תורן או תורנים מבני הבית לניקוי יומי של הארגז.
ניקוי יומי הוא חשוב שכן הוא מוריד משמעותית הסיכוי להפצת אאוציסטות בסביבה.
הגיינה מוקפדת ביותר:
אם אין ברירה ועל האישה שבהריון לנקות את ארגז החול של החתול, אזי שחובה להשתמש בכפפות חד פעמיות ולהקפיד לשטוף ידיים היטב במים חמים וסבון לאחר ניקוי ארגז החול.
רצוי גם לעטות מסכה שתגן מפני שאיפת/בליעת האאוציסטות (חשוב).
הניקוי עצמו יעשה על ידי כף ניקוי מחוררת ולא במגע ישיר לעולם.
הקפדה על הגיינה ברמה גבוה או מניעה מוחלטת ממגע ישיר – הם הטובים ביותר.
בנוגע לבישול בשר:
יש לבשל בשר באופן יסודי – הרתחה במים או חימום בטמפרטורות גבוהות – כל זאת בכדי להרוג את כל טפילי הטוקסופלזמה שיתכן וקיימים במזון.
חובה לנקות היטב קרשי חיתוך ומשטחי עבודה במטבח שבאו במגע עם בשר נא.
יש לחטא ולשטוף ידיים כראוי לאחר כל טיפול בבשר נא.
אוהבים סביצ'ה?
רצוי ביותר להימנע מצריכת בשר נא או לא מבושל – אפילו בבית!
מומלץ מאוד להפריד את אזור העבודה של בשר נא משאר אפשרויות מגע עם מזון אחר במטבח למניעת זיהום צולב.
שטיפת פירות וירקות על ידי נוזל חיטוי מתאים יכולה לסייע אף היא משלל זיהומים הקושרים לשינוע, לאדמה וכל אפשרות של מגע שלהם בדרך למטבח שלכם.
היזהרו מצריכה של חלב לא מפוסטר!
כמו גן ממוצרי גבינה ומוצרי חלב שונים שלא עברו תהליך נאות של ניקוי – אלו יכולים להיות מקור לזיהום בטוקסופלזמה.
הקפידו על היגיינה טובה במגוון תחומים:
שטפו ידיים היטב במים וסבון לאחר טיפול בגינה שלכם או אדמה, כמו כן לאחר מגע עם חיות מחמד או חיות בר בפינת ליטוף או גן חיות בכל סדר גודל שהוא.